Ви увійшли як Гість | Група "Гості" |  
Меню сайту
Вислови про школу
Точний час
Калькулятор
Відправити СМС
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 151
Відвідування

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » Архів матеріалів
« 1 2 3 4 5 ... 67 68 »
Щасливого мирного Нового року всім!

 

Просмотров: 98  | Дата: 02.01.2024 | Комментарии (0)

#дихтинецькийліцей  
 

    19 грудня до нас, в ОЗ «Дихтинецький ліцей», завітав Чарівник. Його люблять діти і дорослі, романтики і оптимісти, завжди чекають від нього несподіваних сюрпризів, позитивних емоцій і світлих надій. Дитячі мрії здійснилися завдяки благородним та поважним людям, яким ми висловлюємо щиру подяку, зокрема: Троєцькому Андрію Івановичу (голові батьківського комітету), Поленчуку Сергію Петровичу (депутату селищної ради), Петеляку Михайлу В’ячеславовичу, Дячуку Ігорю Миколайовичу та Камбур Олександрі Сергіївні (директору ІРЦ). Від імені адміністрації закладу, батьківського комітету, учнів дякуємо Вам за Ваше милосердя, безкорисливість, чуйне ставлення! Гараздів, щастя, здоров‘я, миру Вам, Вашим родинам!

(З допису у Facebook Савчук Марії)

 

 

Просмотров: 101  | Дата: 20.12.2023 | Комментарии (0)

     15 грудня цього року у 7-А класі класним керівником Труфин Ярославою Василівною проведено годину спілкування «Звичаї і традиції українського народу». Учителька розповіла, яке велике значення для утвердження національної самосвідомості українців мають народні звичаї, обряди та традиції святкування. Вони були невід’ємною частиною повсякденного життя і стали засобом збереження української ідентичності. Адже саме вони відображають не тільки етнічну своєрідність, але й естетику, моральні цінності, ментальність, історію. Учням стало відомо, що звичаї українського народу пов’язані з традиційним світоглядом, який складався протягом багатьох століть і зберіг ознаки ще дохристиянських вірувань. Зі зміною умов життя змінювалися й традиції святкування, відбувалася постійна трансформація обрядових дійств, деякі їхні елементи зникали, замінювалися іншими, але основний зміст завжди зберігався.

Просмотров: 62  | Дата: 18.12.2023 | Комментарии (0)

 

 Впродовж листопада місяця тривав Міжнародний дистанційний конкурс "ОЛІМПІС 2023. ОСІННЯ СЕСІЯ". Педагогічний колектив нашого ліцею розуміє, що залучення дітей до участі в інтелектуальних змаганнях є важливим кроком у вирішенні проблеми розкриття обдарованості, а конкурси — дієвим шляхом виявлення і реалізації можливостей юних обдарувань. Для успішної роботи із талановитою дитиною необхідно дати їй можливість виявити себе, повірити у свої сили, отримати задоволення від процесу навчання. Конкурс «Олімпіс» і є саме таким, що сприяє розвитку індивідуальної освітньої лінії навчання.

  Наші учні не тільки спробували брати участь в цьому конкурсі, але й отримали величезне задоволення від цього. Якщо узагальнити результати цього конкурсу для нашого ліцею, то можна з гордістю сказати, що 173 учасники конкурсу завоювали 130 призових місць (майже 75% результативності). 18 учителів ліцею проявили ініціативу та залучили школярів до участі в конкурсі! Вітаємо всіх з гарними результатами та бажаємо ще кращих успіхів! Грамоти переможцям буде вручено в найближчий час! Всім дякуємо!

   Детальніше тут

 

Просмотров: 183  | Дата: 13.12.2023 | Комментарии (0)

     З 30 жовтня по 20 листопада 2023 року на базі комунального закладу «Чернівецький обласний центр науково-технічної творчості учнівської молоді» проведено обласну виставку-конкурс «Космічні фантазії» у форматі «онлайн». На виставці представлені творчі роботи вихованців закладів загальної середньої та позашкільної освіти м. Чернівців та територіальних громад Чернівецької області, переможців районних етапів конкурсу. Експозицію виставки склали 308 індивідуальних та колективних робіт: діючі макети Сонячної системи та літальних апаратів майбутнього, макети сучасної та майбутньої ракето-космічної техніки, міжпланетних автоматичних станцій, супутників, різних космічних апаратів, які популяризують досягнення людства у космонавтиці; м’які та в’язані іграшки, вироби із дерева та вторинної сировини, декоративні композиції, що відображають фантастичні уявлення про космос та космічних істот. За результатами обласної Виставки-конкурсу, відповідно до протоколів та рішення журі нагороджено Грамотою комунального закладу «Чернівецький обласний центр науково-технічної творчості учнівської молоді» переможця:

1.1. У номінації ««Макетування та конструювання техніки»»:

Підрозділ: «Техніка майбутнього»:

старша вікова категорія: за ІІ місце:

 Антона ТОНІЄВИЧА, учня опорного закладу "Дихтинецький ліцей" Путильської територіальної громади Вижницького району (керівник – Микола КРЕЧУН).

https://docs.google.com/document/d/1ojTzl9zeG0a0Kcp4Doi-nYXGBf_wV4MQ/edit

 

Просмотров: 72  | Дата: 11.12.2023 | Комментарии (0)

   Здавна хустка вважалась українським національним аксесуаром, який зберігає в собі старовинні традиції. Хустка є символом прихильності, любові, вірності, прощання, скорботи, оберегом і важливим ритуальним предметом. Це —  невід’ємна частина української культурної спадщини. Хустина є оберегом жінки з давніх-давен. Дівчатка, в основному, носили стрічки, віночки, а коли жінка виходила  заміж, то вона одягала на голову хустку. Хустка  була її оберегом, оберегом сім’ї, родини.  Це — символ і необхідність. Вона була маркером соціального стану жінки. Молодиці носили білі або яскраві хустки, старші жінки — темні. Незаміжні дівчата часто вив’язувались вінкоподібно. Саме хустка свідчила  про рівень достатку родини. Заможні жінки зазвичай купували дорогі шовкові та вовняні хустки. Про коштовність хусток свідчить той факт, що за польської влади на Західній Україні чоловік повинен був десять днів працювати аби купити своїй дружині хустку. Образ хустки був символічним виявом прихильності. Протягом століть хустина була в Україні найдорожчим подарунком, яка символізує домівку та матір. Сьогодні яскраві хустки поступово завойовують прихильність не тільки українок, а й модниць всього світу. А от же українське вкотре стає світовим трендом. «Бабусину хустку» як головний елемент використовують у своїй колекціях дизайнери. Саме з хусток особливим ручним способом виготовляють тканини, а уже з них — одяг.  Так були  виготовлені унікальні  сарафани та пальто. Ось така вона – звичайна хустка, родинний оберіг, краса українського народу. Нехай барвисті, як сад навесні наші рідні українські хустки залишаються в серці кожної українки.  Збагачуйтесь  позитивною  енергетикою, одягнувши українську хустку.

 

Просмотров: 80  | Дата: 08.12.2023 | Комментарии (0)

      Вітаємо Грималюк Вікторію, лідерку пошукового загону 8-Б класу ОЗ «Дихтинецький ліцей», яка виборола ІІ місце у заочному етапі обласної конференції Всеукраїнської експедиції учнівської молоді «Моя батьківщина – Україна», секція «Із батьківської криниці». Здійснивши експедицію на тему «Співанки у весільній обрядовості села Дихтинець наприкінці ХХ – на початку ХХІ століть» під керівництвом Мацапяк О.В., учасники дослідили особливості проведення весіль у нашому селі, провели відеоінтерв’ю, здійснили фоторепортажі, записали співанки, описали, класифікували та інтерпретували їх.

Учасники експедиції: Генкул Валерія, Ковбиш Аліна, Мурга Ангеліна, Скрипчук Владислав. Дякуємо учням за працю та бажаємо нових перемог! Вітаємо керівника роботи Мацапяк Олесю Василівну!

(Репортаж Мацапяк Олесі)

 

Просмотров: 173  | Дата: 27.11.2023 | Комментарии (0)

О́льга Юліа́нівна Кобиля́нська (27 листопада 1863, Гурагумора, Сучавський повіт, Герцогство Буковина, Австро-Угорська імперія — 21 березня, 1942, Чернівці, Губернаторство Буковина, Королівство Румунія) — українська модерністська письменниця, рання буковинська феміністка, близька подруга та соратниця Лесі Українки. Авторка повістей та оповідань про проблеми українського жіноцтва та буковинського села на межі століть, щоденника та листів. Одна з найважливіших постатей раннього модернізму в українській літературі.

Маючи лише 4 класи офіційної освіти, Кобилянська гостро відчувала нерівноправне становище жінки, «рабство родинне і рабство суспільне». У 1894 році стояла біля витоків «Товариства руських жінок на Буковині» («Дещо про ідею жіночого руху»). У 1902 року в Чернівцях співорганізувала та очолила «Кружок українських дівчат».

 

Послідовниця феміністичних ідей Наталії Кобринської, близька подруга художниці Августи Кохановської, лікарки Софії Окуневської, Ольги Устиянович, під впливом яких німецько- та румунськомовна Кобилянська почала писати українською, самостійно обрала українську ідентичність та почала відстоювати права українського жіноцтва та селянства.  

У нашому закладі відбулися заходи, присвячені дню народження української письменниці, які організували вчителі української мови і літератури. Дивитися тут

 

Просмотров: 68  | Дата: 27.11.2023 | Комментарии (0)

24 листопада на базі Черешенського опорного ліцею Вижницької ТГ відбулося урочисте відкриття XXIII зльоту обдарованої учнівської молоді Гуцульщини в якому прийняли участь учні закладів освіти Чернівецької, Закарпатської та Івано-Франківської областей. Захід розпочався із вшанування хвилиною мовчання усіх, хто віддав своє життя за мир та незалежність нашої держави та виконання Державного Гімну України. Після урочистостей на дітей очікував захист і презентація власних робіт у секціях. У секції «Життєвий і бойовий шлях воїнів-героїв нашого краю» учениця нашого ліцею Вакарюк Анастасія виступила з роботою, яка присвячена випускнику нашого закладу Чигрину Олександру, який загинув, захищаючи територіальну цілісність України в липні 2014 року. Тема роботи: «Олександр Чигрин – Янгол буковинського краю!». Ми горді з того, що ця творча робота була відзначена дипломом І ступеня.

 Вітаємо Анастасію та її керівника Матіос Наталію з такою високою відзнакою на зльоті!

(В публікації використано матеріали сторінки в ФБ Вижницької районної військової адміністрації)

 

Просмотров: 88  | Дата: 27.11.2023 | Комментарии (0)

Учні 8 класу активно і ретельно готувалися для участі у Всеукраїнській олімпіаді з інформатики. Ось що з цього вийшло!

 

Просмотров: 175  | Дата: 22.11.2023 | Комментарии (0)

Вхід на сайт

 Реєстрація
Новини ІППО Буковини (RSS)
Визначні дати
flag-ukrainy-animatsionnaya-kartinka-0019 Календар України
Пошук по сайту
Календар
«  Квітень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Письменники
Дихтинець на мапі
Архів записів
Дихтинецька загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів
Copyright Inna Na, Michael © 2024
Безкоштовний хостинг uCoz