Ви увійшли як Гість | Група "Гості" |  
Меню сайту
Вислови про школу
Точний час
Калькулятор
Відправити СМС
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 151
Відвідування

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » Архів матеріалів
« 1 2 ... 29 30 31 32 33 ... 67 68 »

   Історично склалося так, що Новий рік у нас відзначається двічі: 1 січня за новим, григоріанським календарем, і через два тижні – за старим, юліанським стилем. 14 січня – день пам’яті св. Василія Великого. Українці шанують чесноти святого і увічнили його ім’я в щедрівці такими словами: «А що другий празник – святого Василія! Радуйся, ой радуйся, земле, син Божий народився!». Споконвіку, напередодні старого Нового року, за давньою народною традицією, справляють Щедрий Вечір – веселе українське свято з обрядами, забавами, скоромною їжею: багатою кутею, ковбасами, пирогами, варениками, млинцями, смаженими на салі тощо. На Щедрий Вечір, тобто в ніч під старий Новий рік, майже по всій Україні, традиційно ходили гурти ряджених – молодіжні ватаги, які щедрували й водили «Маланку» – своєрідний маскарад, що носить ім’я преподобної Меланії.

«Маланка» – народне дійство, що прийшло до нас з глибокої давнини, і покликане виконувати магічно - заклинальну функцію – відганяти злих духів і забезпечити людям врожай та здоров’я. Щоб людей не пізнали лихі сили, які можуть заподіяти шкоду, їх треба було налякати. Для цього одягали чудернацький одяг, перевертали кожухи, розмальову­вали обличчя, виготовляли страшні маски, у руках мали дзвіночки, калаталки, батоги тощо. Цілковита відсутність, з одного боку, християнських мотивів та символів, й розвинута структура ритуалів господарської, шлюбної, очисної магії, з другого, засвідчують глибокі язичницькі витоки народної обрядової Маланки.

На фото:  маланкарі в селі Дихтинець (фото Миколи Кречуна)

 

Маланка-фест-2020 у Чернівцях

Маланка переберія, Вашківці 2020

 

Просмотров: 306  | Дата: 15.01.2020 | Комментарии (0)

    Реєстрація для участі в пробному ЗНО-2020 триватиме з 03 січня по 24 січня 2020 року. Кожен охочий, навіть нинішній десятикласник, зможе зареєструватися для участі у пробному ЗНО на сайті відповідного регіонального центру оцінювання якості освіти. Пробне зовнішнє незалежне оцінювання з української мови і літератури відбудеться 21 березня, з історії України, математики, біології, географії, фізики, хімії, англійської, німецької мов – 28 березня. У день проведення пробного тестування кожен зареєстрований учасник може скласти тест з одного навчального предмета. Вартість одного пробного ЗНО - 142 гривні (без банківських послуг).  Як і в попередні роки, пробне ЗНО проводиться з метою ознайомлення випускників шкіл та абітурієнтів із процедурою проведення зовнішнього незалежного оцінювання, структурою та змістом тестового зошита, порядком доступу до пункту тестування, робочого місця тощо. 

Участь у пробному ЗНО є важливою складовою підготовки до тестування. Завдання, що створюються у формі предметних тестів, відповідають програмам зовнішнього незалежного оцінювання, характеристикам та структурі сертифікаційних робіт, а процедура проведення є максимально наближеною до процедури проведення основного ЗНО.

   Детальніше тут та у розділі «Пробне ЗНО».

Як результат роботи наших вчителів-предметників повідомляємо про те, що всі 17 учнів зареєструвалися на пробне ЗНО-2020 та ще й 5 учнів вибрали 2 предмети. Всього маємо 22 реєстрації.

 

Просмотров: 209  | Дата: 25.12.2019 | Комментарии (0)

     21 грудня 2019 року у селі Іспас Вижницького району відбувся Міжобласний турнір з вільної боротьби, який ось уже п'ять років поспіль збирає талановиту і перспективну спортивну молодь. Збірна борців  Путильського району  під керівництвом тренера-викладача  Путильської РДЮСШ відділу освіти Прокоп'юка С.Ю. взяла участь в цьому турнірі. Головними вболівальниками і меценатами команди Путильщини виступили вчитель фізичного виховання Різак Василь Іванович та сільський голова Труфин Микола Власійович. Змагалися 153  юних борці з Чернівецької, Хмельницької, Івано-Франківської областей та республіки Молдови, серед яких були  срібні та бронзові призери України.

  Учні нашої школи Матіос Сергій (7 клас) та Євенчук Кіріл (5 клас) посіли кожний IІ місце у своїх вагових категоріях. Переможці та призери змагань також нагороджені медалями, кубками та грамотами.

   Це круто, хлопці!!!

 

 

 

Просмотров: 260  | Дата: 23.12.2019 | Комментарии (0)

    День святого Миколая відзначається в Україні, як і у всій православній церкві, 19 грудня за сучасним календарем. Миколу Чудотворця всі християни вважають покровителем мандрівників, мореплавців та дітей. Православні віруючі та католики вважають Святого Миколая одним з найбільш шанованих і всім відомих святих. У Київській Русі перший храм в ім'я Миколи Чудотворця спорудила княгиня Ольга в Х столітті над могилою Аскольда – київського князя, який прийняв християнство. У наш час Святого Миколая іноді порівнюють з міфічним Дідом Морозом, який існував у язичницьких віруваннях у східних слов'ян. Стародавні слов'яни вважали Діда Мороза зимовим духом, що насилає на землю морози. Українські діти називають подарунки від Святителя Миколая «Миколайчиками», і шукають їх вранці під подушкою. У західних країнах Святий Миколай залишає свої подарунки в дитячих шкарпетках, які діти спеціально вішають біля каміну, або в черевичках, що стоять біля порогу кімнати. Старші часто в повчальних цілях пояснюють малюкам, що Микола Чудотворець ходить до дітей з ангелами, які перераховують хороші і погані вчинки дитини за рік. Тому, якщо дитина слухняна та чемна, вона отримає від Миколая подарунок, а якщо неслухняна, то отримає різки. Всіх зі святом!

Свято до Дня Святого Миколая у школі "Миколай, Миколай, подарунки роздавай!"

 

Просмотров: 252  | Дата: 19.12.2019 | Комментарии (0)

У Карпатах "жовтий" рівень небезпеки через сильний вітер

(За даними unn.com.ua)

У Карпатах 18 грудня очікується погіршення погодних умов - сильні пориви вітру, також на частині території України очікується туман. Про це УНН повідомляє з посиланням на дані ДСНС України.

"За прогнозами Укргідрометцентру, протягом доби 18 грудня в південних, східних та більшості центральних областей туман, видимість 200-500 м; в Карпатах пориви вітру 15-20 м/с (І рівень небезпечності, жовтий)", - повідомили у відомстві.

 

Фахівці закликають дотримуватись основних рекомендацій під час сильного вітру:

  • усі вікна будинків щільно закрити, прибрати з балконів і лоджій предмети, які можуть випасти назовні;
  • якщо ви опинилися на вулиці, то триматися подалі від рекламних щитів, ліній електропередачі, дерев;
  • у разі сильного вітру сховатися в найближчому приміщенні або природному укритті;
  • уникати перебування поблизу великих дерев, особливо тополь, а також не паркувати поруч із ними автотранспорт.

 

Просмотров: 244  | Дата: 18.12.2019 | Комментарии (0)

  Міжнародна фундація національно-визвольного патріотичного єднання і духовності "Лицар Доброї Волі" та Міжнародне мистецько-просвітницька об'єднання "Свята Софія Київська" нагородили нашого земляка Павла Бубряка  Золотим Тризубом, при цьому присвоївши йому статус Народного Героя України... Разом з ним були нагороджені такі побратими як Народний артист України Володимир Талашко, Заслужений юрист України, депутат Верховної Ради України 4-х скликань Юрій Кармазін та Захисники України - Герої з передової, які боронять Українську Землю. Вітаємо всіх! Вітаємо, земляче!!!

А ще раніше...

 

Просмотров: 370  | Дата: 17.12.2019 | Комментарии (0)

 

Чекаємо на прихід Святого Миколая!

     Напередодні новорічних та різдвяних свят учні Дихтинецької школи взяли участь у новорічному конкурсі-виставці "Новорічна композиція", яка представлена у номінаціях:

-новорічний букет,
-стилізована ялинка,
-новорічний вінок
-сюжетна композиція
-новорічний подарунок
-новорічний колаж
-український сувенір.

   Учні використали у своїх роботах різну техніку виконання, поєднану з оригінальністю та креативністю. Найактивнішими учасниками конкурсу стали: Сивирин Евеліна ("Новорічне диво", керівник Довбуш Т.М.), Труфин Владислав ("Новорічний годинник", керівник Литовченко О.І.), Грималюк Юліана ("Казковий будиночок", керівник Фреюк М.В.), Фокшек Євген ("Будинок святого Миколая", керівник Михайлюк Н.В.). Найкращі та найоригінальніші роботи будуть відправлені на районну виставку. Виставку організувала педагог-організатор Лікар Мар'яна Сергіївна.

 А ми всі чекаємо на прихід Святого Миколая!

Просмотров: 354  | Дата: 17.12.2019 | Комментарии (0)

 

     14 грудня 2019 року рідна мова об’єднала учнівську та студентську молодь, усю освітянську родину, адже на базі Чернівецького вищого професійного училища радіоелектроніки проведено обласний етап Х Міжнародного мовно-літературного конкурсу учнівської та студентської молоді імені Тараса Шевченка. Конкурс був започаткований у вересні 2010 року на виконання Указу Президента України. У Конкурсі можуть брати участь учні 5-11 класів ЗЗСО, ліцеїсти військових ліцеїв, учні закладів професійно-технічної освіти, студенти і курсанти закладів вищої освіти усіх форм власності, учнівська та студентська молодь з числа українців, які проживають за межами України. Учасниками Конкурсу стали близько 250 буковинців.

  Учень нашої школи Григорій Гринчук (вчителька Бубряк Людмила Дмитрівна) зайняв переможне ІІ місце серед шестикласників області. Молодець!!!

 

Просмотров: 254  | Дата: 15.12.2019 | Комментарии (1)

       З 9 по 13 грудня 2019 року у Дихтинецькій школі проводився Всеукраїнський тиждень права, мета якого ‒ підвищення ролі правової освіти серед школярів, виховання поваги до закону і прав людини. Протягом кількох днів учителем історії та права Аллою Дмитрівною Шміляк та класними керівниками були проведені цікаві і змістовні заходи: гра-мандрівка «Правовий букварик» для учнів 1-4 класів; всеукраїнський урок «Права людини» з нагоди проголошення Загальної декларації прав людини для учнів 5-11 класів. Учні початкової школи та старшокласники стали учасниками флешмобів «Діти народжуються не для війни» та «Діти України за мир». У шкільній бібліотеці була організована виставка «Правова література». Педагогами створено пам’ятку для учнів і батьків «Насильство над дитиною як чинник деструктивного впливу на формування її особистості». Подібні заходи підвищують зацікавленість учнів у вивченні правознавства, розширюють правові знання учнів, формують уміння співвідносити норми моралі та права, застосовувати правові знання в повсякденному житті.

   

 

Просмотров: 310  | Дата: 13.12.2019 | Комментарии (0)

Вхід на сайт

 Реєстрація
Новини ІППО Буковини (RSS)
Визначні дати
flag-ukrainy-animatsionnaya-kartinka-0019 Календар України
Пошук по сайту
Календар
«  Квітень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Письменники
Дихтинець на мапі
Архів записів
Дихтинецька загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів
Copyright Inna Na, Michael © 2024
Безкоштовний хостинг uCoz