Ви увійшли як Гість | Група "Гості" |  
Меню сайту
Вислови про школу
Точний час
Калькулятор
Відправити СМС
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 151
Відвідування

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » Архів матеріалів
1 2 3 ... 67 68 »

23 квітня – всесвітній день книги та авторського права. Як його відзначили в Замогильній гімназії -  дивіться тут

За матеріалами сторінки в Facebook Валентини Труфин Гаврилюк

 

       Дата 23 квітня є символічною для світової літератури. У цей день народилися відомі світові зірки художнього слова, новатори в літературі свого часу – Вільям Шекспір, Моріс Дрюон, Інка Гарсіласо де ла Вега, Мануель Мехіа Вальєхо, X. Лакснесс, Василь Земляк, Григір Тютюнник, Василь Кухта, Андрій Курков.
Традиція ж святкування Дня книги народилася у Каталонії, в першій половині XX століття. Ідея створення належить письменникові й редакторові з Валенсії Вісенту Клавелю Андресу. У 1926 р. іспанський король Альфонс XIII розглянув його пропозицію і підписав королівський указ, згідно з яким 7 жовтня (вважалося, що в цей день народився Сервантес) запроваджувався День іспанської книги. У 1930 р. День книги в Іспанії перенесли на 23 квітня, коли, ймовірно, помер письменник. Також, 23 квітня відзначають День Святого Георгія, заступника Каталонії, коли книготорговці влаштовують книжкові ярмарки.

Авторське право – це один із засобів охорони інтелектуальної власності людини, набір прав, наданих авторам оригінальних творів. Інтелектуальна власність охоплює всі творіння людського розуму – письмові, музичні, живописні, драматичні, хореографічні твори, фільми та мультимедійні продукти, комп’ютерні програми.

 

Просмотров: 32  | Дата: Вчора | Комментарии (0)

   10.04.2024 р. в м.Чернівці відбувся чемпіонат області з вільної боротьби серед юнаків та дівчат 2007-2009 р.н., 2011-2013 р.н., 2014 р.н. та молодшої вікової групи. Переможці серед юнаків та дівчат 2007-2009 р.н. будуть відбиратися на Чемпіонат України. Вихованці КЗ ПДЮСШ та гуртка з вільної боротьби ОЗ Путильського ліцею ім. Юрія Федьковича у напруженій боротьбі завоювали 9 нагород, а саме: Маковійчук Стахій - І місце у ваговій категорії 53 кг, Матіос Сергій - ІІ місце у категорії 65 кг., Скидан Юлія - ІІ місце у категорії 29 кг., Кочерган Киріл - ІІ місце у категорії 28 кг., Кричун Іван - ІІІ місце у категорії 65 кг., Хащук Станіслав - ІІІ місце у категорії 42 кг., Михайлюк Арсен - ІІІ місце у категорії 32 кг., Бубряк Григорій - ІІІ місце у ваговій категорії 38 кг., Бубряк Іван - ІІІ місце у категорії 38 кг. Дякуємо ЗСУ за можливість тренуватися та виступати на змаганнях. Вітаємо юних борців Путильської ТГ та бажаємо наступних перемог!

(Із сторінки в Facebook Сергій Прокопюк - тренера із вільної боротьби)

 

Просмотров: 90  | Дата: 18.04.2024 | Комментарии (1)

  Вже другий рік у стінах Дихтинецького ліцею проводиться святкова педрада з нагоди чергової атестації педагогічних працівників. Цього року двом педагогам ліцею присвоєно звання "Старший вчитель", четверо педагогів отримали вперше ІІ кваліфікаційну категорію, один педагог - І категорію, один педагог - вищу категорію, двом педагогам встановлено 12 тарифний розряд та два педагоги підтвердити раніше присвоєну вищу категорію та звання 'Старший вчитель". У невимушеній атмосфері, з почуттям гумору та щирої вдячності ведучі заходу - Савчук М.М, Матіос Н.О. та Лікар М.С. - презентували роботу педагогів, які атестувались у 2023/2024 н.р. Креативні, успішні, чесні - Улюблені Вчителі - цього дня були по-особливому щирі та схвильовані, адже їх привітали не лише колеги, але й учні та батьки.

Під звуки музики та гарних слів вчителі ще й займалися арттерапією - розмальовуванням гіпсової скульптури.

Віриться, що такі маленькі сюрпризи у житті нелегких вчительських буднів роблять життя яскравішим... 

Допис від Natali Matios

 

Просмотров: 82  | Дата: 18.04.2024 | Комментарии (0)

Сьогодні, 7 квітня, святкуємо Всесвітній день здоров'я.

Ще в п'ятницю вчителька Труфин Ярослава Василівна провела годину спілкування на тему: "Здоровим бути модно!!!" та організувала Вітамінний день у класі. Це вже стає традицією для школярів, бо проводиться другий рік поспіль. Діти принесли з дому фрукти, вирощені у своїх садках, та власноруч виготовлені з них соки. Розповідали про їх користь, а потім смакували самі та пригощали ними своїх однокласників. Вчитель фізкультури Черленяк Людмила Миколаївна провела спортивні ігри та змагання, приурочені до цього дня. А вчитель основ здоров'я Тонієвич Тетяна Василівна разом з дітьми організувала виставку "Сім правил здорового способу життя".

Цей захід дуже сподобався дітям. Вони зрозуміли наскільки здоров'я людини залежить від правильного харчування та ведення здорового способу життя.

 

Просмотров: 166  | Дата: 08.04.2024 | Комментарии (0)

    Березень - особливий місяць для педагогів, які атестуються, адже весь вчительський досвід, творчі надбання, методичні напрацювання зводяться воєдино. Пригадуються семінари і нетворкінги, додаткові години підготовки до олімпіад, хвилювання перед ЗНО чи НМТ, щоб вкотре довести: відповідає займаній посаді!

Щедрий атестаційний рік був для ліцею, оскільки до десяти педагогів нашого опорного закладу доєднались ще два педагоги Замогильної гімназії. Четверо педагогів стали спеціалістами ІІ кваліфікаційної категорії і трепетно тримали у руках свій перший атестаційний лист. Олеся Мацапяк, Марина Куриш, Людмила Черленяк, Сергій Пилипко - молоді педагоги з великим творчим потенціалом, бажанням набувати нових знань та креативно працювати. Світлана Василівна Труфин - чудовий педагог-початківець, по-материнськи леліє своїх третьокласників, сіючи в їхніх душах добре, вічне, мудре. Їй присвоєно І кваліфікаційну категорію.

Світлана Федорівна Бечко та Паша Анатоліївна Горбан працюють з дітьми з особливими освітніми потребами. На перший погляд здається, що це неважка робота, а насправді - навіть найменший успіх їхній підопічних - це велика радість для педагогів.

Аллі Іванівні Якив'юк присвоєно вищу кваліфікаційну категорію. Ця вчителька не лише навчає німецької мови, але й займається рукоділлям, передає свій досвід дівчаткам, підготувала переможницю обласного конкурсу-захисту робіт МАН України.

Дві вчительки - Євенчук Паша Дмитрівна та Михайлюк Наталія Василівна - довели, що можуть гордо носити педагогічне звання "Старший вчитель". Досвід, помножений на мудрість, виваженість, етику та педагогічний такт, а ще участь їхніх вихованців у районних, Всеукраїнських конкурсах, олімпіадах - це все про них!

Наймудріші серед учителів, що атестувалися - це Терин Василь Юрійович та Гаврилащук Дмитро Васильович. Обидва педагоги підтвердили раніше присвоєне звання спеціаліста вищої кваліфікаційної категорії

та педагогічне звання "Старший вчитель". За їхніми плечима роки праці на педагогічній ниві, багато поколінь випускників, сила-силенна різноманітніх заходів, конкурсів. Таким учителям - низький уклін і велика шана!

Підписано атестаційні листи, видано підсумковий наказ, на черзі - урочиста педрада. Здавалось, можна б уже й перепочити... Але це не про наших вчителів. Їхні очі знову горять новими ідеями, а стежина щоранку веде до рідної школи... Отака вчительська доля...

 (Допис від Natali Matios. Автор світлин - Мар'яна Лікар)

 

Просмотров: 81  | Дата: 04.04.2024 | Комментарии (0)

  19 березня письменниця, поетеса-шістдесятниця, класикиня української літератури Ліна Костенко святкує свій 94-й день народження. Ліна Костенко не має соцмереж і не веде блогів, але її продовжують цитувати й сама вона постійно потрапляє до переліків найвидатніших українців. Суспільне Культура розповідає про її дитинство, дисидентство, кохання, відмову від державних нагород і, звісно, про літературне й публічне "затворництво".

"Марудне діло — ювілей, всі пера вмочені в єлей", — так сама Костенко іронізує над ажіотажем, який щорічно виникає до її народин. Не любить вона й патетичних епітетів поруч зі своїм іменем, як-то "королева поезії", "совість нації" чи "живий класик". Але так чи так її роль для української літератури важко переоцінити, а на її честь навіть названа одна з малих планет Сонячної системи — ім’я "Лінакостенко" у 2015 році дали планеті № 290127. Тож непересічний імідж склався давно.

Відео взяте з публікації Євенчук Оксани

 

Просмотров: 111  | Дата: 20.03.2024 | Комментарии (0)

В четвер, 14 березня, в нашій гімназії було організовано ярмарок, приурочений до Сирного тижня, або як його в народі ще називають Сиропустом, Масниця, Сирниця, а в гуцулів - це Пущення, Прощена неділя.

Захід проведено з метою реалізації виховної проблеми гімназії "Формування в дітей почуття національної гідності на основі традицій, звичаїв та обрядів нашого краю".

Кожен клас готував вареники з різними начинками:

1 - 2 класи - з солодкою начинкою; 3 - 4 класи - з м'ясом (пельмені); 5 клас - з сиром; 6 клас - з картоплею; 7 клас - з капустою; 8 клас - на парі; 9 клас - "ліниві" (книглі).

Бо саме вареники були і є культовою стравою українців поряд з борщем. Недарма їх оспівав ще великий письменник М. В. Гоголь. У своїх творах він згадав вареники завбільшки з капелюха. Якщо врахувати, що капелюхи тоді у діаметрі були 30 - 40 см, то Гоголь описав найбільші вареники в світі на той час.

Ярмарок розпочався вступною частиною, в якій було подано вірші, ілюстрації та цікаві факти про вареники. Наші вареники "купалися" і в сметані, і в маслі, і в шкварках, і в солодкому соусі. Доповнили страву різні смаколики: млинці, пампушки, піца, лаваш, пироги з начинками, медівники, пиріжки, чебуреки, рогалики, круасани, бутерброди та різна смакота.

Всі присутні отримали безліч позитивних вражень, емоцій, адреналіну та поласували досхочу варениками та смаколиками.

Це дійство залишиться в пам'яті дітей назавжди: адже вони будуть пам'ятати звичаї та традиції нашого краю.

За матеріалами сторінки в Facebook Валентини Труфин Гаврилюк

 

Просмотров: 230  | Дата: 20.03.2024 | Комментарии (0)

  Учителі початкової школи та вчителі-філологи ОЗ «Дихтинецький ліцей» з року в рік сумлінно й натхненно сіють у дитячі серця зерно Шевченкового слова, зерно плодюче і правдиве. Тому під час Шевченкових читань учні 1-5 класів мали можливість представити свої ораторські здібності та поглибити знання творчості Кобзаря.

   46 ліцеїстів продекламували різноманітні твори: уривки із поеми «Княжна» («Село! І серце одпочине…», «Зоре моя вечірняя…»), «Садок вишневий коло хати», «Тече вода з-під явора…», «Ой діброво – темний гаю!..», «Сонце заходить, гори чорніють…»,«Світає, край неба палає…», «Заповіт», «Ой маю, маю я оченята…», «На вічну пам’ять Котляревському», «У нашім раї на землі…», «Утоптала стежечку…», «Сон (На панщині пшеницю жала…»), «І широкую долину».

А виконання творів Тараса Григоровича, покладених на музику (вокальна група 3-Б класу - «Зацвіла в долині червона калина…», 2-А клас – «Тече вода з-під явора…»), розбудили в серцях глядачів найщемливіші почуття.

Учасників нагородили подяками на загальношкільній зустрічі. Усім дякуємо за участь!

(З публікації у Facebook Мацапяк Олесі)

 

Просмотров: 106  | Дата: 20.03.2024 | Комментарии (0)

    Щороку в Україні відзначають Шевченківські дні 9 і 10 березня, які припадають на роковини народження і смерті Тараса Шевченка. Цього року Україна відзначає 210 річницю з дня народження великого українського поета. Споконвіку щедрою і благословенною була українська земля, бо на ній народжувалися люди, перед генієм котрих схиляється світ. І найперший серед них — Тарас Шевченко, велетень духу і співець народної свободи.

Щирість автора, його любов до народу, до рідної землі, а також мова, співуча, як пісня і багата, як історія народу, викликали захоплення.

Світла постать Тараса Григоровича з його беззавітною любов’ю до народу, до своєї Батьківщини мала і матиме величезний вплив, викликала і викликатиме щире захоплення в усі часи. Його ім'я органічно вплелося в історію та культуру не тільки українського народу. Воно знане далеко за межами рідного краю.

За матеріалами сторінки в Facebook Валентини Труфин Гаврилюк

 

Просмотров: 169  | Дата: 13.03.2024 | Комментарии (0)

 Навічно молодий композитор, поет і співак. Володимир Івасюк – талант, що вилився в шедеври української сучасної пісні, які вже багато років звучать і в Україні, і в усьому світі.  Автор славнозвісної «Червоної рути», понад 150 пісень, 53 інструментальних творів і музики до двох вистав. Музика – це був він сам…

Доля виділила легендарному композиторові лише 30 років. Був професійним лікарем, неординарним живописцем. Грав на скрипці, фортепіано, гітарі, віолончелі. Володимир Івасюк вважається основоположником естрадної музики в Україні.

Сьогодні, 4 березня,  легендарному українському композитору, Володимиру Івасюку, могло б виповнитися 75 років.

  В школі було проведено тематичну лінійку присвячену Володимиру Івасюку. Учні з захопленням також слухали "Червону руту" у виконанні наших талановитих учнів-виконавців.

Серед найвідоміших пісень композитора – «Відлітали журавлі», «Я піду в далекі гори», «Червона рута», «Водограй», «Пісня буде поміж нас», «Два кольори», «Лиш раз цвіте любов», «Балада про мальви», «Колискова» та інші.

Свої перші твори Володимир Івасюк приносив композитору Левку Дутківському. В цьому творчому тандемі з’являлися чудові композиції, які виконував ВІА «Смерічка». Солістами популярного ансамблю були друзі Володимира, естрадні співаки Назарій Яремчук і Василь Зінкевич. Багато пісень Володимир Івасюк писав під псевдонімом, оскільки не був членом спілки композиторів, а тому відомі колективи не мали права брати їх до репертуару. Попри це пісні Івасюка перемагали на багатьох конкурсах в СРСР та за кордоном, їх співали від Камчатки до Чорного моря, а «Червона рута» стала справжнім світовим шлягером. Пісня мала величезну популярність в Україні та стала однією з найвідоміших українських пісень у світі. 

«Червону руту» виконували такі відомі співаки, як Софія Ротару, Назарій Яремчук, гурт «Плач Єремії», Тото Кутуньйо, Вахтанг Кікабідзе та інші. Вона стала улюбленою для фанатів українського футболу. З 2018 року «Червона рута» є офіційною візиткою збірної України з футболу.

 

 

Просмотров: 132  | Дата: 07.03.2024 | Комментарии (0)

Вхід на сайт

 Реєстрація
Новини ІППО Буковини (RSS)
Визначні дати
flag-ukrainy-animatsionnaya-kartinka-0019 Календар України
Пошук по сайту
Календар
«  Квітень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Письменники
Дихтинець на мапі
Архів записів
Дихтинецька загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів
Copyright Inna Na, Michael © 2024
Безкоштовний хостинг uCoz